Hoe kan ik de LVS-toetsen voor lezen en spelling gebruiken bij TALENT?

Als TALENT-gebruiker beschik je de meest efficiënte manier om de lees- en spellingtoetsen van LVS-VCLB via Bingel te downloaden. Wanneer je deze toetsen gebruikt, is het nuttig om te begrijpen hoe Bingel je kan helpen. We geven je graag een overzicht van de ondersteuning die bij TALENT op Bingel beschikbaar is.

De LVS-toets voorbereiden, afnemen en verbeteren

1 Download het basisboek bij het LVS.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Om succesvol aan de slag te gaan met de LVS-testen, dien je het basisboek via Bingel te downloaden. In dit basisboek vind je een uitgebreide toelichting over hoe het leerlingenvolgsysteem werkt.

 

Dit document vind je terug bij de handleidingen van TALENT op Bingel.

 

Tip van het TALENT-team

Wist je dat je de LVS-toetsen ook als bordboek terugvindt bij de methode? Bovendien werden de voorbeeldplaten toegevoegd als bordles bij de toets.

2 Download de toets en de afname-instructies via Bingel.

De toetsen en bijhorende correctiesleutel kun je downloaden via de module “Toetsen, remediëren en verrijken” op Bingel.

  • Het LVS Lezen is beschikbaar in leerjaar 2 en 3.
  • Het LVS Spelling is beschikbaar vanaf leerjaar 2 tot en met 6.

Belangrijk

Je zult opmerken dat je voor elk specifiek toetsmoment altijd kunt kiezen tussen twee verschillende varianten van de toets: een versie met afname-instructie in de correctiesleutel en een andere met foutenanalyse in de correctiesleutel. Beide versies van de toets zijn identiek. Het voornaamste verschil tussen de twee versies zit in de manier waarop de toetsresultaten later worden ingevoerd in Bingel.

3 Verbeter de toets met behulp van het puntenrooster.

Op de toets spelling staat er naast elke vraag een code die hoort bij een spellingmoeilijkheid. Telkens de leerling een fout antwoord geeft, kun je de bijhorende code doorstrepen of aankruisen. Wanneer de hele toets verbeterd is, tel je hoeveel fouten er per letter of per code gemaakt werden en vul je het onderstaande puntenrooster in.

 

De resultaten van de toets analyseren en remediëren

1 Geef de resultaten in via Bingel.

Zodra de toetsen verbeterd zijn, geef je de punten uit het bovenstaande puntenrooster in via de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel.

 

A. SPELLING

 

Voor het ingeven van de resultaten, kan je kiezen uit de volgende versies van de toets:

  • Wil je een automatisch remediërings- en verrijkingsvoorstel laten samenstellen door Bingel? Kies dan voor de versie met foutenanalyse in de correctiesleutel. Geef de resultaten van het puntenrooster in op de toets, gebaseerd op de spellingmoeilijkheden, om een voorstel te bekomen.
  • Wil je bovendien dat de punten doorstromen naar Bingel Zorg en Evaluatie? Vul de resultaten van het woord- en zinsdictee dan bij de versie met afname-instructies in de correctiesleutel in. Na het invullen van de resultaten, verschijnen de resultaten en de percentielen van de toets automatisch in Bingel Zorg en Evaluatie.

 

B. LEZEN

 

Voor de toetsen lezen heb je steeds de keuze om het aantal juist gelezen woorden of het aantal fout gelezen woorden in te geven. De remediëring die je krijgt zal bij beide versies van de toets hetzelfde zijn. Je beslist zelf op welke moeilijkheden je remediëring aanbiedt.

2 Bekom een automatisch remediëringsvoorstel via Bingel.

Na het ingeven van de toetsresultaten in Bingel in de versie met foutenanalyse in de correctiesleutel, wordt er automatisch een gepast remediëringsvoorstel aangeboden aansluitend op de methode. Zo krijg je met één druk op de knop voor elke leerling van de klas een differentiatievoorstel op maat.

 

De remediëring hierbij wordt automatisch voorzien zodra een leerling voor een bepaalde cluster oefeningen (aangeduid door een letter) lager scoort dan de grensscore of de grensscore opgelegd door het VCLB.

3 Raadpleeg de percentielen via Bingel Zorg of Bingel Evaluatie.

Nadat je de resultaten hebt ingegeven in de versie met afname-instructies in de correctiesleutel, worden deze verzameld in overzichtelijke overzichten en grafieken. Hiervoor heb je toegang nodig tot Bingel Zorg en Evaluatie.