Hoe kan ik de projecten bij 'ik lees met hup en aap' inzetten?

Van thema 5 tot en met 10 werden er facultatieve projecten voor de hele klas ontwikkeld. Tijdens deze projecten werken de leerlingen samen met de leerkracht aan uitdagende teksten en doortastende opdrachten om hen voor te bereiden op de overstap naar het tweede leerjaar. De projecten bieden een leuke en actieve manier om aan taalvaardigheid te werken en geven elke leerling de kans om zijn of haar talenten te gebruiken in verschillende coöperatieve werkvormen. Dit zorgt ervoor dat iedereen zijn of haar bijdrage kan leveren en dat de leerlingen leren samen te werken en van elkaar te leren. 

Hoeveel tijd besteed ik aan de projecten?

 

Elk project bestaat uit 3 lessen van 25 minuten, waarbij de verschillende taaldomeinen (lezen, luisteren, spreken en schrijven) op een samenhangende manier behandeld worden. De onderwerpen van de projecten zijn nauw verbonden met de thema’s van “ik lees met hup en aap” en kunnen ook verbonden worden met wereldoriëntatie en/of muzische vorming. 

Zijn de projecten alleen voor sterke lezers?

 

Nee, dat is niet de bedoeling. De kracht van de projecten ligt in de samenwerking tussen alle leerlingen, waarbij elke leerling op zijn of haar eigen manier kan bijdragen. Het is belangrijk dat je als leerkracht de leerlingen begeleidt bij het begrijpen van de teksten en het werken met coöperatieve werkvormen. 

Wat als leerlingen de teksten niet kunnen lezen?

 

Dat is geen probleem. Het is niet de bedoeling dat de leerlingen de teksten zelfstandig lezen en verwerken. Als leerkracht leid je het proces. De teksten worden voorgelezen en gezamenlijk besproken. Bij de opdrachten wordt een beroep gedaan op de diverse talenten van de leerlingen, zodat iedereen kan bijdragen. 

Moet ik alle projecten geven?

 

Nee, je kunt zelf beslissen welke projecten je wilt geven. Ze zijn bedoeld als een facultatieve aanvulling op de jaarplanning van ‘ik lees met hup en aap’. 

 

Waar kan ik de projecten vinden?

 

Je kunt het projectschrift voor de leerlingen aankopen via de webshop. Als je een Bingel Max-licentie hebt, kun je de projecten ook printen via de module “Differentiëren en oefenen” op Bingel. De thematische handleiding en de bijhorende kopieerbladen vind je terug bij de handleidingen op Bingel.