Hoe kan ik het thema verkennen met behulp van de ontdekplaat bij TALENT?

Je start elk thema met een kennismakingsactiviteit. Tijdens deze les introduceren we het thema en activeren we de voorkennis van jouw leerlingen over de inhoud en woordenschat, zodat we hierop kunnen voortbouwen.  In TALENT gebruiken we hiervoor onze digitale ontdekplaten.

Wat is de digitale ontdekplaat?

 

Onze ontdekplaten zijn een heuse ontdekkingstocht, zowel voor de leerlingen als de leerkrachten. In de ontdekplaat gaan de leerlingen samen aan de slag om het thema in brede zin te ontdekken. Daarbij kiezen ze samen over welke zaken ze meer willen te weten komen. Ze ontdekken dus elk op hun eigen tempo andere dingen op basis van wat ze aanklikken.

 

Leerlingen kunnen bijvoorbeeld filmpjes bekijken, grappen lezen, een vriendenboekje van een jeugdauteur doornemen of interessante feiten ontdekken. Ze klikken op verschillende delen van de ontdekplaat die hen interesseren en overleggen hierover met elkaar. Wat ze ontdekken, kan later in het thema aan bod komen.  We verwachten van hen dat ze op die momenten hun voorkennis met de klasgroep delen, en op die manier ook voorkennis bij anderen activeren.

Waar vind ik de ontdekplaat?

 

Op elke titelpagina in het taalschrift vind je in het bordboek links bovenaan een blauw icoontje (schakel). Als je daarop klikt, duik je de ontdekplaat in.

 

Waar kunnen mijn leerlingen de ontdekplaat terugvinden?

 

Je leerlingen hebben rechtstreeks toegang tot de ontdekplaat via hun Bingeleiland. Deze kunnen ze zowel thuis als in de klas openen via de computer of tablet. Eén klik en ze zijn vertrokken op ontdekkingstocht.

 

Hoe kan ik met de ontdekplaten werken?

 

Leerlingen verkennen de ontdekplaat individueel of per twee op het Bingeleiland. Dat kan in de klas of als huistaak. Als je tablets of Chromebooks in de klas hebt, kun je de leerlingen ook samen op ontdekking laten gaan. Dit is meteen de meest rijke vorm, omdat ze dan ook met elkaar in interactie gaan. Als ze in tweetallen aan een apparaat zitten, kun je ze bijvoorbeeld om de beurt iets laten kiezen.

 

Werk je liever klassikaal? Dan kun je de ontdekplaat vanuit het bordboek projecteren en de leerlingen om de beurt een keuze laten maken. Om een spelelement toe te voegen, kun je de klas verdelen in groepen en elke groep een dobbelsteen geven. De groep die het hoogste cijfer gooit, mag bepalen waarop geklikt wordt.