Hoe kan ik zorgen voor een soepele overgang tussen leerjaar 1 en leerjaar 2?

De overgang van het eerste naar het tweede leerjaar kan voor sommige leerlingen uitdagend zijn. Met behulp van diverse materialen, waaronder een speciaal ontwikkeld projectschrift in leerjaar 1 en een alternatief thema voor het tweede leerjaar, streven we ernaar om deze overgang zo soepel mogelijk te maken. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je met deze materialen kan werken en hoe ze bijdragen aan een succesvolle overgang en voorbereiding op het werken met TALENT.

Leerjaar 1

 

Wie in het eerste leerjaar werkt met ‘ik lees met hup en aap’, kan van thema 5 tot en met 10 gebruik maken van de facultatieve projectschriften.

 

 

Tijdens deze projecten werken de leerlingen samen met de leerkracht aan uitdagende teksten en doortastende opdrachten om hen voor te bereiden op de overstap naar het tweede leerjaar. Net zoals bij TALENT komen hier de verschillende taaldomeinen hier in samenhang aan bod en werken ze toe naar een eindproduct. Ze maken tevens kennis met coöperatieve werkvormen uit TALENT, waardoor deze projecten een perfecte opstap vormen naar het tweede leerjaar.

Waar kan ik de projecten bij ‘ik lees met hup en aap’ vinden?

 

Je kunt het projectschrift voor de leerlingen aankopen via de webshop. Als je een Bingel Max-licentie hebt, kun je de projecten ook printen via de module “Differentiëren en oefenen” op Bingel.

Leerjaar 2

 

Thema 1 van TALENT 2 behandelt de start van een kakelvers schooljaar: een nieuwe klasomgeving, klasgenoten leren kennen, samen klasafspraken maken enz. Dit kan overweldigend zijn voor jou en jouw leerlingen. Daarom zorgen we dat we met een alternatieve aanpak in thema 1 zowel jou als je leerlingen meer tijd bieden om het werken met TALENT in de vingers te krijgen.

 

 

Wat houdt de alternatieve aanpak in?

 

Voor de leerling:

 

  • een extra aanzet naar begrijpend lezen (elke week van thema 1 een extra les van 25 min).

Voor de leerkracht:

 

  • een alternatieve jaarplanning met extra ruimte voor thema 1
  • een gedetailleerde timing bij de lesfasen in elke les
  • een gespreide aanpak van de coöperatieve werkvormen
  • extra tips en tricks

Waar vind ik de materialen terug op Bingel?

 

Volg je het bewegwijzerde pad, wijk je wat van de route af of maak je een combinatie? Jij maakt de keuze die het best bij jou(w klas) past.  Je vindt beide versies van de handleiding terug via Bingel.