Hoe maak ik gebruik van de insluitende lezer van Microsoft via de Bingel Raket-app?

Vanaf het schooljaar 2023-2024 kunnen de functionaliteiten van de insluitende lezer worden gebruikt via de Bingel Raket-app. Dit betekent dat leerlingen met een andere thuistaal of specifieke leesproblemen nóg beter kunnen worden ondersteund bij het lezen van teksten uit de leesboeken en taalschriften van Uitgeverij VAN IN.

Melding

De leesondersteuning is beschikbaar voor de teksten uit TALENT, Tijd voor Taal Accent, Tekstduikers, Tuin van Heden.nu en Op Verkenning.

Werkwijze:

1 Open de Bingel Raket-app door in te loggen als leerling.

2 Gebruik de ingebouwde scanfunctie om een pagina uit het werkschrift te scannen.

3 Activeer de insluitende lezer door te klikken op het roze icoon naast de tekst.

Nadat de pagina succesvol is gescand met de Bingel Raket-app en er een leestekst is herkend, verschijnt er een roze icoon naast de tekst. Klik op dit icoon om de insluitende lezer in de Bingel Raket-app te activeren.

 

Belangrijk

Als je na het scannen van de pagina geen icoontje ziet verschijnen, betekent dit dat er geen leestekst op de pagina aanwezig is. Bijgevolg is er geen leesondersteuning beschikbaar.

4 Ervaar de voordelen van de leesondersteuning.

Leerlingen kunnen zelfstandig gebruik maken van deze leesondersteuning, zonder dat je als leerkracht hen daarbij hoeft te assisteren. Hierdoor bespaar je kostbare tijd, terwijl je leerlingen hun leesvaardigheid en tekstbegrip verbeteren. Na het scannen van een tekst krijgen leerlingen toegang tot verschillende handige functies, zoals:

 

  • Vertalen van teksten naar een taal naar keuze
  • Voorlezen van teksten in een taal naar keuze
  • Toegang tot een beeldwoordenboek
  • Aanpassen van lettertype, -grootte, tekst- en achtergrondkleur
  • Opsplitsen van woorden in lettergrepen
  • Aanduiden van woordsoorten
  • Instellen van de leesfocus (1, 3 of 5 regels)