Hoe werkt een ontdekplaat in diddit?

Ontdekplaten kun je in je klas inzetten om leerlingen individueel of in groepjes de leerstof zelf te laten ontdekken. De ontdekplaat is een afbeelding over een specifiek onderwerp waar verschillende soorten informatie aan verbonden is zoals bijvoorbeeld filmpjes, teksten, grafieken en hyperlinks. Ideaal om voorkennis te activeren of een thema te introduceren.

 

  • Kies in diddit je boek en klik op het tabblad ‘Materiaal’. Gebruik links de navigatie en de filters rechts bovenaan om de ontdekplaat bij je hoofdstuk te zoeken. Nu verschijnen alle ontdekplaten bij dit hoofdstuk.
  • Klik op een ontdekplaat en de afbeelding opent in een nieuw scherm. Via verschillende iconen kun je zien waar er informatie verstopt is. Er zijn icoontjes voor tekst, filmpjes, afbeeldingen en hyperlinks. Klik op het icoontje om de informatie blijvend te openen.
  • Heb je een icoontje aangeklikt? Dan kun je het kleiner maken door op het pijltje in het kader te klikken of sluiten door op het kruisje te klikken.
  • Een ontdekplaat kan uit verschillende niveaus opgebouwd zijn zodat leerlingen kunnen blijven klikken en ontdekken. Bijvoorbeeld in de geschiedenis van het atoom kun je verder klikken en verschijnt er een nieuwe afbeelding met extra informatie. Om naar het vorige niveau te gaan, klik je links bovenaan op het pijltje.

Tip!

De ontdekplaten kunnen ook via de mobiele versie van diddit geopend en gebruikt worden.