Waar vind ik de materialen ter voorbereiding van mijn les IJsbrekers?

Als leerkracht is het essentieel om goed voorbereid te zijn op de lessen en te weten wat je kunt verwachten. Daarom stellen we per blok een aantal handige overzichten beschikbaar, zodat je in één oogopslag kunt zien wat er tijdens het blok op je afkomt. Deze overzichten bieden praktische informatie en helpen je bij het voorbereiden van je lessen.

Een overzicht van alle lessen uit het blok

 

Het eerste wat je ziet wanneer je de handleiding bij een blok opent, is een overzicht van alle lessen binnen dat blok. Je zal merken dat elk domein steeds zijn eigen domeinkleur heeft. Dezelfde kleuren komen ook in het werkschrift van de leerlingen terug. Dat maakt de domeinen heel herkenbaar voor de leerlingen.

 

De domeinkleuren zijn rood voor getalbegrip, blauw voor bewerkingen, donkergroen voor meten en metend rekenen, paars voor meetkunde en lichtgroen voor breuken en kommagetallen .

 

De titel van de les is meteen het belangrijkste lesdoel. Omdat elke les op één onderwerp focust, kan de lestitel steeds worden geformuleerd als “Ik kan …” of “Ik ken …”. Dit helpt leerlingen om zich op het lesdoel te oriënteren. Bovendien staat bij elke les aangegeven in welke laag van het handelingsmodel er gewerkt wordt.

 

De praktische voorbereiding bij elke les

 

Na de inhoudstafel volgt een handige checklist van de praktische voorbereiding die een blok vraagt. Zo weet je in één oogopslag voor het hele blok:

  • wat je moet (laten) kopiëren en hoeveel exemplaren: per duo, voor heel de klas…
  • wat je moet meebrengen of klaarleggen (concrete materialen of dingen die de leerlingen niet standaard in hun bank of boekentas hebben)
  • wat je vooraf moet (laten) doen (bv. kaartjes of figuren verknippen)

 

De blokplanner volgt na deze checklist en geeft per les nog eens gedetailleerd aan wat je moet voorzien voor die les. De kolom links vertelt welke kopieerbladen ik nodig heb bij deze les en in de kolom rechts staan de concrete materialen opgesomd. Bovendien geeft IJsbrekers aan welke materialen uit eerdere lessen je kunt hergebruiken. Handig!

 

Tip van het IJsbrekers-team

Druk de blokplanner af en leg hem naast je lesvoorbereiding. Zo sta je nooit voor verrassingen bij het geven van een les.