Zijn er veel spreekkansen in ZOUFFF!?

Ja, spreekvaardigheid krijgt een belangrijke plaats in ZOUFFF!

We gidsen je in dit artikel naar een aantal plaatsen waar je ze makkelijk terugvindt:

  • doorheen de Missions, in elke les: Entrainez-vous à parler
  • op Bingel: stem opnemen en beluisteren
  • in Livre du Prof: tips voor extra spreekkansen in de lesgang

In elke les van elke Mission

We bieden in elke les doorheen de Missions spreekkansen met de oefeningen “Entrainez-vous à parler” waarin je leerlingen op een laagdrempelige manier de opgedane kennis meteen kunnen gebruiken om hun mondelinge vaardigheden te ontwikkelen.

 

 

 

 

Je kunt de spreekvaardigheid van je leerlingen opvolgen met de handige observatiefiches per Mission. Je vindt die in de Toetsmodule op Bingel bij elke Mission. Voorbeeldfragmenten hieronder.

 

 

Bingel

In Bingel hebben leerlingen de mogelijkheid om hun eigen stem op te nemen om spreekdurf aan te wakkeren.

 

 

Arrivée

In de lessen Arrivée gaan de leerlingen aan de slag met de opgedane kennis van grammatica en woordenschat om zo échte taalgebruikers te worden.

 

Hieronder een voorbeeld uit Arrivée van Mission 3.

Om volledig te zijn geven we hieronder een volledig overzicht van de vaardigheden die in Mission 3 in Arrivée aan bod komen.

 

Kijk zeker ook in het Livre du prof voor nog meer spreekkansen. Doorheen de Missions vind je verschillende suggesties om je klas Frans te laten spreken tijdens de les.

 

Ja, heel veel spreekkansen in ZOUFFF! dus! En bovenstaande opsomming is natuurlijk niet volledig. Denk aan het spelmateriaal in Livre du Prof, denk aan de extra downloads in Bingel die ook spreken als doel hebben.

Rijke (vreemde)taalomgeving

En vergeet niet: hoe rijker je de (nieuwe)taalomgeving maakt, hoe groter de kans dat je leerlingen vertrouwen winnen in het spreken, dat de spreekdurf verhoogt. Spreek zelf ook zoveel mogelijk Frans. Voel je je daar niet zo veilig bij? Laat je dan begeleiden in je Livre du Prof in de kolom "En français, s'il vous plait", of gebruik de audiofragmenten die daarbij horen in het bordboek van je Livre du Prof.