Blend, jouw boek op maat

Veelgestelde vragen

Waar heb je een vraag over?

Registreren en inloggen

Aan de slag met Blend

Eigen inhouden toevoegen

Afwerking van mijn Blend-boek

Een bestaand Blend-boek opnieuw gebruiken

Blend-boek bestellen

Voor wie is Blend bestemd?

Blend is bestemd voor:

 • docenten in het hoger onderwijs
 • docenten aan een instelling voor volwassenenonderwijs
 • leerkrachten in het secundair onderwijs die met (delen van) een VAN IN-uitgave voor het hoger onderwijs willen werken
 • opleiders in beroepsopleidingen

Blend is niet bestemd voor studenten of cursisten.

Om dit te controleren, bevestigen we elke registratie persoonlijk per e-mail. We doen het nodige om de wachttijd tot een minimum te beperken. Eenmaal je geregistreerd bent, heb je altijd toegang.

Kan ik mijn gegevens zelf aanpassen?

Ja, je kan je gegevens steeds aanpassen via de menuknop ‘Instellingen’ wanneer je ingelogd bent. Daar kan je onder andere je wachtwoord, e-mailadres, de school waar je lesgeeft … aanpassen. Je blijft toegang hebben tot de Blend-boeken die je al aanmaakte.

Uit hoeveel verschillende publicaties van VAN IN kan ik hoofdstukken selecteren

In een Blend-boek kun je hoofdstukken toevoegen uit maximaal 15 verschillende publicaties van VAN IN.

Hoe weet ik of de hoofdstukken van VAN IN up-to-date zijn?

Boeken waarvan een nieuwe editie zal verschijnen kan je herkennen aan het uitroepteken bij de cover en de hoofdstukken van het bronboek.

Je kan eventueel je boek nu al samenstellen (‘klaarzetten’) op basis van de hoofdstukken uit de vorige editie, zodat je een zicht krijgt op je boek op maat. Maar je kan het boek nog niet bestellen. Zodra de geactualiseerde hoofdstukken in Blend beschikbaar zijn, krijg je een e-mail. Je kan vanaf dan in Blend de nog niet geactualiseerde hoofdstukken vervangen en vervolgens je Blend-boek indienen.

Hou er wel rekening mee dat het mogelijk is dat een hoofdstuk uit een vorige editie in de nieuwe editie een andere naam of nummering kreeg. Doe dus altijd zeker een check voordat je je Blend-boek indient.

Kan ik eigen materiaal toevoegen?

Ja, in Blend is het mogelijk om eigen materiaal toe te voegen aan je boek op maat. Dat kan bijvoorbeeld gaan over extra oefeningen, een heel hoofdstuk, presentaties … Je kan een volledig hoofdstuk of afzonderlijke pagina’s toevoegen, voor of na elk hoofdstuk van VAN IN. Een hoofdstuk krijgt een eigen titelpagina in je boek op maat en wordt vermeld in de inhoudsopgave; losse pagina’s krijgen geen titelpagina en worden niet vermeld in de inhoudsopgave.

Let wel, we gaan ervan uit dat de inhouden die je zelf toevoegt van jouw hand zijn, of dat je schriftelijke toestemming hebt van de oorspronkelijke auteurs om dit op te nemen in jouw Blend-boek.

 

Zie ook de veelgestelde vragen over het aanmaken van eigen materiaal.

Kan ik een boek samenstellen met alleen eigen materiaal?

Dat kan zeker. Je kan een volledig hoofdstuk of afzonderlijke pagina’s toevoegen. Een hoofdstuk krijgt een eigen titelpagina in je boek op maat en wordt vermeld in de inhoudsopgave; losse pagina’s krijgen geen titelpagina en worden niet vermeld in de inhoudsopgave.

 

Zie ook de veelgestelde vragen over het aanmaken van eigen materiaal.

Is er een maximumaantal bladzijden?

Ja, je boek op maat mag maximaal 700 pagina’s tellen. Overschrijd je dit maximum, dan kan je een aantal dingen doen:

 • Je kan bepaalde inhouden verwijderen.
 • Je kan een tweede boek op maat samenstellen.
 • Koos je voor enkelzijdige druk (recto), dan kun je het aantal bladzijden terugbrengen door voor dubbelzijdige druk (recto verso) te kiezen.

Kan ik met meerdere collega's samen een boek op maat samenstellen?

Ja, dat kan. Wanneer je een boek samenstelt in Blend, kan je jouw boek delen met je collega(‘s). Jouw collega kan dan verder werken aan het boek en eventueel terug delen met jou.

Tegelijkertijd aan een Blend-boek werken is niet mogelijk, omdat bepaalde wijzigingen anders zouden kunnen overschreven worden en de kans op fouten zo groter wordt.

Het indienen van het Blend-boek gebeurt telkens door één van jullie.

Krijg ik toegang tot het extra materiaal bij de titels van VAN IN?

Je hebt recht op toegang tot het online materiaal (oplossingen, PowerPoint-presentaties …) bij de hoofdstukken die je selecteerde voor je Blend-boek.

 

Vraag hier jouw activatiecode aan.

Bestandstype

Je kan eigen inhouden alleen uploaden in pdf-formaat. Bewaar dus je teksten, presentaties, afbeeldingen … als pdf (staand A4). Met name bij presentaties (PowerPoint, Keynote …) en afbeeldingen let je er best op dat je je bronbestand (je oorspronkelijke presentatie of afbeelding) opslaat in hoge resolutie (220ppi/300dpi), zodat de afbeelding scherp genoeg is in het gedrukte boek.

Afdrukstand

Bewaar je teksten, presentaties, afbeeldingen … die je wil toevoegen als pdf. Stel het document in op A4 staand (of portret) met marges rondom van minimaal 2,5 cm. Gebruik geen liggend (of landscape) formaat.

Bestandsgrootte

De maximale bestandsgrootte per upload is 100 Mb.

Paginanummering

Nummer je pagina’s niet; Blend doet dat voor jou.

Kleur of zwart-wit?

Je kan eigen inhouden in kleur toevoegen. Kies bij de afwerking van dit deel van je Blend-boek voor ‘kleurendruk’. Hou er wel rekening mee dat de prijs per pagina hoger ligt bij kleurendruk dan bij zwart-witpagina’s.

Inhoudstafel

Als je eigen toegevoegde hoofdstuk tussentitels heeft, kan je die laten opnemen in de inhoudsopgave. Een hoofdstuk krijgt een eigen titelpagina in je boek op maat en wordt vermeld in de inhoudsopgave. Losse pagina’s krijgen geen titelpagina en worden niet vermeld in de inhoudsopgave. De paginanummering wordt automatisch aangepast, zodat ook je eigen inhouden doorgenummerd worden.

Je eigen inhouden laten opnemen in de inhoudstafel doe je zo:

 • Log in, kies je Blend-boek en ga naar de tab ‘Inhoud’.
 • Kies onderaan bij ‘Voeg eigen inhoud toe’ voor ‘Soort inhoud: Hoofdstuk’.
 • Geef de nodige informatie mee zoals de hoofdstuktitel, het aantal pagina’s en selecteer kleurendruk of zwart-wit.
 • De hoofdstuktitel wordt automatisch opgenomen in de inhoudstafel.
 • Geef daaronder het eerste niveau van de tussentitel in van dit hoofdstuk. De hoofdstuktitel moet je hier niet meer toevoegen. Je vervangt ‘Niveau 1’ dus door de eerste tussentitel. Herhaal dit zo vaak je wilt, waarbij je de tussentitel doornummert. Je kunt tot 1 niveau diep gaan. Zo krijg je bijvoorbeeld:

1.1 Inleiding

1.2 Theorie

1.3 Oefening

 • Klik daarna op ‘Bevestig’.

Kan ik zelf een titel kiezen voor mijn boek op maat?

Ja, dat moet zelfs. Let wel, je kan geen bestaande titel van een boek uit onze catalogus gebruiken. Kies een titel van maximaal 51 lettertekens, zodat die mooi op de cover past. Op het tabblad ‘Afwerking’ kan je de titel editeren, zodat hij bijvoorbeeld over drie lijnen van maximum 17 lettertekens elk gespreid wordt.

Extra informatie die je op de cover wil (bv. een ondertitel of de hogeschool en afstudeerrichting), kan je toevoegen op het tabblad ‘Afwerking’).

Wordt mijn naam vermeld op de cover?

Standaard is dat niet het geval. We vragen je zelfs om – wanneer je je boek samenstelt met hoofdstukken van VAN IN – je eigen naam niet als auteur van het Blend-boek te vermelden. Onder ‘auteurs’ verstaan we namelijk de oorspronkelijke auteurs van de hoofdstukken die in je Blend-boeken voorkomen. Wil je toch graag je eigen naam op de cover van het boek? Vermeld dan ‘Samengesteld door’ gevolgd door jouw naam.

Je kan ook je naam vermelden in de colofon van het Blend-boek. In de tab ‘Afwerking’ kan je jouw naam en/of de namen van je collega’s invullen. De namen die je daar opgeeft, verschijnen in de colofon van het boek.

Kleur of zwart-wit?

Je kan ervoor kiezen om jouw Blend-boek in kleur of in zwart-wit te laten drukken (let wel, als het oorspronkelijke VAN IN-boek in zwart-wit is, blijft dat ook zwart-wit in het Blend-boek). Hou er wel rekening mee dat de prijs per pagina hoger ligt bij kleurendruk dan bij zwart-witpagina’s.

Recto of recto-verso?

Kies je voor een recto verso druk, dan wordt je boek dubbelzijdig gedrukt. Dit is de meest gekozen afwerking, zoals dat ook bij de meeste gedrukte boeken het geval is. Elk hoofdstuk start op een rechterpagina. Kies je voor een recto druk, dan staat élke pagina met tekst op een rechterpagina. Je boek is dus enkelzijdig gedrukt en bevat heel wat meer pagina’s (want er wordt telkens een witte pagina toegevoegd). Dit heeft ook een kleine implicatie op de kostprijs. Je kiest voor deze afwerking als je studenten bijvoorbeeld veel ruimte nodig hebben om te noteren.

Kan ik de lay-out van mijn eigen toegevoegd materiaal aanpassen?

Je laadt je eigen materiaal op als pdf. De lay-out van jouw pdf wordt dus volledig overgenomen. Zorg ervoor dat je je pagina’s niet nummert; Blend doet dat automatisch voor jou.

Hoe komt het dat de lay-out van de geselecteerde hoofdstukken van VAN IN soms verschilt?

Verschillende boeken van VAN IN hebben een verschillende lay-out. Als je hoofdstukken uit verschillende boeken toevoegt aan je boek op maat, kan de lay-out dus onderling verschillen. De paginanummering van de geselecteerde hoofdstukken wordt wel automatisch aangepast.

Ik wil mijn Blend-boek in een onveranderde samenstelling gebruiken volgend academiejaar

Een ISBN-nummer van een Blend-boek is telkens maar geldig voor één academiejaar. Voor een nieuw academiejaar heb je een nieuw ISBN-nummer nodig en dus moet je het boek opnieuw indienen.

 

Wil je je Blend-boek in een onveranderde samenstelling gebruiken, dan zijn er twee pistes:

 

Het Blend-boek dat je opnieuw wil indienen bevat geen hoofdstukken uit boeken waarvan een nieuwe editie verschijnt in hetzelfde academiejaar

 • Ga naar de cover van het Blend-boek dat je opnieuw wil gebruiken en klik op Kopiëren en bewerken.
 • Vul titel, academiejaar, departement en afstudeerrichting in onder de tab Info.
 • Klik op Bewaar gegevens.
 • Ga naar de tab Samenvatting.
 • Klik onderaan op de pagina op Bevestigen.
 • De bestelling wordt bevestigd! Het boek krijgt een nieuw ISBN.

 

Het Blend-boek dat je opnieuw wil indienen bevat hoofdstukken uit boeken waarvan een nieuwe editie verschijnt in hetzelfde academiejaar

 

Boeken waarvan een nieuwe editie zal verschijnen kan je herkennen aan het uitroepteken bij de cover en de hoofdstukken van het bronboek.

Je kan eventueel je boek nu al samenstellen (‘klaarzetten’) op basis van de hoofdstukken uit de vorige editie, zodat je een zicht krijgt op je boek op maat. Maar je kan het boek nog niet bestellen. Zodra de geactualiseerde hoofdstukken in Blend beschikbaar zijn krijg je een e-mail. Je kan vanaf dan in Blend de nog niet geactualiseerde hoofdstukken vervangen en vervolgens je Blend-boek indienen.

Hou er wel rekening mee dat het mogelijk is dat een hoofdstuk uit een vorige editie in de nieuwe editie een andere naam of nummering kreeg. Doe dus altijd zeker een check voordat je je Blend-boek indient.

Ik wil mijn Blend-boek van een vorig academiejaar opnieuw gebruiken, maar ik wil er enkele aanpassingen in doen

Wil je je Blend-boek van een vorig academiejaar opnieuw gebruiken, maar er (eigen) hoofdstukken aan toevoegen, de kleur van de cover veranderen, de naam van de samensteller(s) aanpassen …?

Dat kan!

 • Ga naar de cover van het Blend-boek dat je opnieuw wil gebruiken en klik op Kopiëren en bewerken.
 • Vul titel, academiejaar, departement en afstudeerrichting in onder de tab Info.
 • Klik op Bewaar gegevens.
 • Wil je de cover een ander kleurtje geven, pas de coverkleur aan onder de tab Afwerking.
 • Ga naar de tab Inhoud en voeg daar eenvoudig een ander hoofdstuk uit onze catalogus en/of eigen inhoud toe of verwijder een hoofdstuk dat je niet meer nodig hebt.
 • Ga naar de tab Samenvatting.
 • Klik onderaan de pagina op Bevestigen.
 • De bestelling wordt bevestigd! Het boek krijgt een nieuw ISBN.

Hoe kan ik mijn Blend-boek bestellen, zodat het ook beschikbaar wordt voor mijn studenten?

 • Nadat je je boek op maat hebt ingediend bij de uitgeverij (via het tabblad ‘Bevestigen’), wordt een technische controle uitgevoerd, wordt het boek administratief verwerkt en wordt er een ISBN-nummer toegekend. Dit neemt enkele dagen in beslag.
 • Wanneer het boek klaar is voor bestelling ontvang je een e-mail waarin alle gegevens staan die je nodig hebt om te bestellen.
 • Jij bezorgt titel, ISBN en aantal te bestellen exemplaren aan de boekhandel, of je plaatst zelf je bestelling bij de klantendienst van VAN IN (onderwijs@vanin.be of 03 432 95 02).
 • Het drukproces wordt opgestart zo gauw de bestelling bij ons geplaatst is.
 • De boeken op maat worden geleverd bij de boekhandel (als je via de boekhandel bestelde) of de onderwijsinstelling (als je rechtstreeks bij VAN IN bestelde) maximaal 10 dagen nadat wij de bestelling ontvangen hebben.

Krijg ik een docentenexemplaar van mijn Blend-boek?

Jazeker. Je kan een docentenexemplaar bestellen voor jezelf en eventueel voor collega’s die hetzelfde boek gebruiken. Het aantal docentenexemplaren kan je ingeven op het tabblad ‘Info’. Het maximale aantal is 5; heb je er toch meer nodig, neem contact op met de accountmanager.

Kan ik een digitale versie van mijn Blend-boek aanvragen?

Ja, dat kan. Je kan dat het makkelijkst door een reply te sturen op de bevestigingsmail die je ontvangt na definitieve goedkeuring van uw Blend-boek. Je kan natuurlijk ook altijd contact opnemen met de accountmanager.

Hoeveel kost een boek op maat?

De prijs per exemplaar wordt automatisch berekend zodra je klaar bent met het samenstellen van je boek op maat. Zo ben je volledig geïnformeerd voor je het boek op maat indient bij de uitgeverij. De prijs is afhankelijk van enkele factoren. Hoofdstukken van VAN IN hebben per publicatie waaruit ze afkomstig zijn een vaste hoofdstukprijs. Voor eigen materiaal dat je toevoegt (losse pagina’s of hele hoofdstukken), geldt een paginaprijs. Wil je dat eigen materiaal afdrukken in kleur, dan ligt de kost hoger. Als je ervoor kiest om de bladzijden alleen recto te laten bedrukken (en de verso-kant dus blanco te houden), beïnvloedt ook dat de prijs. Ten slotte rekenen we een kleine kost aan voor het genereren van het drukklare boek. De grootte van je groep studenten heeft geen invloed op de kostprijs per exemplaar. Een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren. Dit geldt ook voor bijbestellingen.

Hoeveel exemplaren moet ik minimaal bestellen?

Een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren. Dit geldt ook voor bijbestellingen.

Er is geen maximumaantal boeken dat besteld kan worden.

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!