Jouw 5 bordboektips op een rij

In een enquête over het Bingel bordboek vroegen we aan leerkrachten lager onderwijs of ze tips hebben voor andere leerkrachten. En ja hoor! Hier zijn de waardevolle tips voor jou.

  1. Ontdek de mogelijkheden met Bingel: volg webinars, bekijk video’s en meer!

    Wil je het maximale uit het Bingel bordboek halen? Bekijk de webinars of video’s, volg de startsessies, neem de handleiding door, volg een presentatie op de VAN IN-dag, vraag een Bingelexpert voor uitleg op school, mail naar Bingel, word lid van de Facebookgroep, ga ten rade bij ervaren collega’s of woon eens een les bij. Zo ontdek je alle mogelijkheden.

  2. Durf te klikken en te proberen, zo leer je de icoontjes kennen. Je kan er heel veel mee doen maar je moet het weten. Kijk zeker ook naar de bordlessen. Neem de tijd om de verschillende tools uit te testen, al doende leer je. Raak niet overdonderd door het ruime aanbod maar werk geleidelijk aan met steeds meer tools. Eerst de basis en dan kan je elk jaar 1 of 2 tools extra gebruiken.
  3. Tips voor de les: oefen eerst thuis en op het digibord voor je les geeft zodat je er in de klas vlot mee kan werken. Zet de bordboeken die je nodig hebt op voorhand open, zo blijven ze de hele tijd openstaan, ook als Bingel afmeldt. Maak vooraf zelf de opdrachten in het werkboek zodat je de valkuilen bij de diverse oefeningen ervaart. Denk zelf na over de verbetersleutels, soms zijn die met heel weinig tussenstappen. Durf voldoende inzoomen (leesbaarheid + ruimte om te schrijven)
  4. Geef af en toe ook een les zonder bordboek om de leerlingen bij de les te houden en te leren luisteren. Leerlingen pennen vaak gewoon mee zonder zelf na te denken. Laat leerlingen ook zelf zoeken naar de juiste pagina in hun boek zonder deze meteen aan het bord te projecteren. Dit zelf uitzoeken is ook waardevol in de ontwikkeling van de hersenen.
  5. De bordboeken zijn een leidraad en houvast. Breng er zelf nog voldoende creativiteit in en denk kritisch na over de opbouw van je les en de relevantie van bepaalde oefeningen.