9 leesmagjes: zo blijf je lezen!

Verdwalen in een goed boek? Geweldig! Lezen helpt je vooruit, je leert een heleboel nieuwe woorden en het is gewoon leuk. Toch snappen we dat het niet altijd makkelijk is om een boek erbij te nemen … Daarom verzamelden we negen “leesmagjes” en tips voor leesgrage leerlingen en leerkrachten. Lezen jullie even met ons mee?

1. Ik lees WAT ik wil!

 

Dát je leest is belangrijker dan wát je leest. Niet iedereen heeft dezelfde interesses. Sommige kinderen lezen graag een verzonnen verhaal over draken, anderen dan weer een boek over ‘echte’ dieren. Sommige kinderen lezen liever strips, anderen lezen letterlijk alles. En dat is helemaal oké!

 

Tip: Haal de fijnste verhalen in huis of in de klas met onze Boektoppers. Voor € 20 ontvang je vijf (kinder)boeken, waarvan 1 non-fictieboek. 

 

2. Ik lees WAAR ik wil

 

Zoek een plekje uit waar het comfortabel lezen is. Dat kan eigenlijk zomaar overal zijn. In een hangmat, aan de rand van het zwembad, in een zelfgemaakt tentje in je woonkamer of op toilet … Dát je leest, is belangrijker dan waar je leest.

 

3. Ik kies VOOR WIE en MET WIE ik lees

 

Alleen lezen is leuk, maar samen lezen is natuurlijk nog toffer. Voorlezen aan wie al (goed) kan lezen, is ook een prima idee. Want naar een goed verhaal luisteren is altijd fijn.

4. Ik mag VERDWALEN in mijn boek.

 

Je mag je verliezen in een verhaal. Soms is het zo spannend of meeslepend dat je je boek niet kán wegleggen. Je moet gewoonweg weten hoe het verhaal eindigt. Dat is het leuke aan lezen: dat je zo meegezogen wordt in een verhaal alsof je het zelf beleeft.

 

5. Ik mag mijn gevoelens tonen

 

Natuurlijk mag je laten zien en vertellen over wat een boek met je doet. Zo krijg je van die boekenpraatjes zin om een boek te lezen waarover je hoorde vertellen. Anderen krijgen misschien zin om jouw boek te lezen. Praten over boeken werkt aanstekelijk!

 

6. Ik mag kiezen om NIET te lezen

 

“Nu even niet!” Natuurlijk mag je dat zeggen. Er zijn nog zoveel leuke dingen om te doen. Maar weet dat er een boek op je ligt te wachten voor het moment dat je er weer zin in hebt.

 

7. Ik mag STOPPEN wanneer ik wil

 

Bevalt het boek dat je gekozen hebt, je niet? Natuurlijk mag je dan stoppen! Soms kies je het foute boek. Maar niet getreurd. Er zijn nog zóveel andere boeken dat er zeker nog een hele hoop zijn die je wel fijn zult vinden.

 

8. Ik mag een PERSONAGE uit mijn boek zijn

 

Misschien ben je wel een extreme fan van een personage uit je boek. Niets houdt je tegen om het verhaal na te spelen en je in het middelpunt van de actie te plaatsen. Een boek wakkert je fantasie aan en helpt je om creatief te zijn. En als je er echt in gelooft, lukt ook dat toveren wel een keer!

 

9. Ik mag een boek DELEN met een vriend

 

Als je een boek deelt, verdubbelt het leesplezier. Wissel leestips uit, vertel over leuke boeken die je gelezen hebt en luister naar verhalen die anderen lazen. Of organiseer eens een blinddate met een boek! Laat de leerlingen hun favoriete boek meebrengen, ingepakt in krantenpapier. Laat dan iedereen van boek wisselen.

 

TIP: Gevarieerde boeken op ieders niveau in je klas? Makkelijk dankzij de BiB-BoX! In elke box zit een verzameling boekjes met verschillende AVI-niveaus.