Vennootschapsboekhouden

Een beknopt maar volledig overzicht van het vennootschapsboekhouden

Vennootschapsboekhouden

Vennootschapsboekhouden geeft een beknopt en toch volledig overzicht van het vennootschapsboekhouden.

talrijke concrete voorbeelden

modeldocumenten

uitgewerkt cijfervoorbeeld online

Bekijk de inhoudstafel

Vennootschapsboekhouden voor het hoger onderwijs

 

De didactische aanpak, steeds uitgaande van concrete voorbeelden, vaak aangevuld met situatieschetsen en modeldocumenten, blijft een grote sterkte van dit boek. Na elk hoofdstuk volgt een reeks oefeningen. Dit maakt het handboek uitermate geschikt voor studenten hoger onderwijs. Ook de professional die iets wil bijleren over vennootschapsboekhouden zal er een goede leidraad in vinden.

 

 

Wegwijs in het vennootschapsboekhouden

 

Het handboek Vennootschapsboekhouden focust op het juridische proces en op de boekhoudkundige verwerking van de oprichting van een vennootschap en van wijzigingen van de inbreng (kapitaalverminderingen en –verhogingen), maar maakt daarbij nu een duidelijk onderscheid tussen de boekingswijze in een (kapitaalhoudende) naamloze vennootschap en in een (kapitaalloze) besloten vennootschap.

 

Dit onderscheid heeft ook een impact inzake resultaatbestemming, waarbij vooral de regels inzake winstuitkeringsbeperkingen duidelijk verschillen tussen een nv en een bv.

 

Andere thema’s in het boek zijn:

  • aandeelhouders in gebreke;
  • de verplichte omboeking van een kapitaalhoudende bvba naar een kapitaalloze bv;
  • de inkoop van eigen aandelen;
  • de uittreding of uitsluiting van vennoten in een bv;
  • fiscale aandachtspunten bij de vermindering van de inbreng of kapitaalvermindering.

 

Daarnaast zijn er hoofdstukken omtrent de obligatielening (uitgifte, rentebetaling, aflossing) en de vereffening van een vennootschap. De auteurs behandelen ook de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap, de boekingen van de fiscale cyclus en de rapporteringsverplichtingen voor vennootschappen.

Ontdek meer!

Over deze editie

In de editie van 2022 werd de gekende structuur van het boek behouden, maar op basis van input van gebruikers deden de auteurs een aantal toevoegingen:

verwijzingen naar CBN-adviezen

een extra (gemakkelijke) oefening bij elk hoofdstuk

Een vraag over deze uitgave?

Voorbeeldmateriaal

Doorblader het voorbeeldmateriaal

Voorbeeldmateriaal

Extra's op mijnstudiemateriaal.be

Het online lesmateriaal is toegankelijk voor docenten die het handboek als verplicht studiemateriaal voorschrijven aan hun studenten. Vraag jouw code aan via hoger.onderwijs@vanin.be.

digitale oefeningen

oplossingen voor de docent

uitgewerkt cijfervoorbeeld

uitneembaar MAR

mijnstudiemateriaal.be

Jouw boek op maat?

Met Blend kan je jouw versie van dit boek op maat samenstellen.

kies hoofdstukken uit één of verschillende uitgaven

vul aan met eigen materiaal als je dat wil

een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren

Blend

De auteurs

Liesbeth Bruynseels

Liesbeth Bruynseels is doctor in de toegepaste economische wetenschappen en als interne auditor verbonden aan de KU Leuven. Zij heeft ruime ervaring in het doceren van vennootschapsboekhouden en auditing.

Vicky Ghijselinck

Vicky Ghijselinck doceert Accounting (algemeen boekhouden), Financiële Rapportering en Analyse en Vennootschapsboekhouden aan de KU Leuven campus Brussel en Interne en Externe Financiële Verslaggeving aan de KU Leuven campus Brussel en KU Leuven campus Kortrijk. Ze is ook gastdocent aan de EHSAL Management School (EMS).

Jo Van den Bossche

Jo Van den Bossche doceert Vennootschapsboekhouden aan de KU Leuven campus Brussel en is directeur van EHSAL Management School (EMS).

Mario Dekeyser

Mario Dekeyser doceert Consolidatie en Financiële Bedrijfsdoorlichting aan de KU Leuven campus Leuven en KU Leuven campus Kortrijk. Hij heeft als bedrijfsrevisor en Deloitte Audit Partner een ruime ervaring in de beoordeling van financiële staten.

Ook interessant voor jou?

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!