GENIE Biologie graad 3

GENIE Biologie geeft je in graad 3 de autonomie om het vak biologie volledig naar je eigen hand te zetten, met oog voor wetenschappelijke volledigheid en de visuele accenten.

Biologie

Doorstroomfinaliteit

Doorblader het aanbod

GENIE Biologie graad 3

Ook in graad 3 treedt GENIE Biologie in de voetsporen van de gewaardeerde reeks BIOgenie. De wetenschappelijke diepgang en volledigheid van BIOgenie vind je terug in de nieuwe leerboeken van GENIE Biologie. We geven je de handvaten om de leerlingen actief en zelfstandig te laten nadenken over de thema’s.

 

Omdat biologie een visueel vak is, besteedt het leerboek extra aandacht aan sprekende foto’s, tekeningen en 3D-beelden. Bovendien is GENIE Biologie een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen.

Upgrade van de gewaardeerde methode BIOgenie

Kwaliteitsvol naslagwerk met boeiende onderzoeken

Focus op wetenschappelijke kennis en diepgang

Nog meer focus op visuele insteek met didactische collages, hedendaagse wetenschappelijke tekeningen...

Uitgebreid aanbod extra lesmateriaal

Bekijk proefthema's van GENIE Biologie 6

Aan de slag met GENIE Biologie

In graad 3 kunnen de leerlingen aan de slag met een leerboek als een kwalitatief naslagwerk waarin alle theorie en boeiende onderzoeken gebundeld zijn. In het leerboek vind je een basisaanbod aan oefeningen terug, daarnaast kunnen je leerlingen aan de slag met extra online adaptieve oefenreeksen. We bieden 2 leerboeken per jaar aan, voor 1 uur en 2 uur biologie.

 

Met GENIE Biologie kun je de minimumdoelen voor de de richting Biotechnologische en chemische technieken in de derde graad dubbele finaliteit realiseren. Door de specificiteit van de richting raden we aan om een aantal extra labo’s te voorzien en oog te hebben voor enkele accentverschuivingen.

 

Wat mag je de komende jaren verwachten voor graad 3?

  • GENIE Biologie 5 leerboek (beschikbaar)
  • GENIE Biologie 5.1 (digitale licentie bij leerboek jaar 5) (september 2024)
  • GENIE Biologie 6 leerboek (incl. digitale licentie 6.1 & 6.2) (september 2024)

Introductie

In het leerboek staat op de themapagina een sprekend beeld met een korte introductietekst en boeiende vragen. Een vrijblijvende manier om het thema bij je leerlingen te introduceren.

Voorkennis

In het leerboek bieden we een duidelijk schematisch overzicht van wat de leerlingen de voorgaande jaren al hebben gezien met een duidelijke verwijzing naar wat er dit thema zal worden behandeld van leerstof. Je kan hier vrijblijvend met je leerlingen dieper op ingaan.

Nieuwe leerstof

Het middenrif van elk thema bestaat uit verschillende hoofdstukken. Op de eerste pagina van een hoofdstuk zul je altijd de titel vinden, de introtekst en het doelenkader. De leerstof wordt vervolgens op een didactische manier opgebouwd met oog voor de visuele aspecten van het vak biologie en wetenschappelijk onderzoek.

Labo's

Bij het leerboek worden de labo's online aangeboden.​ Ja kan ze dowbloaden, aanpassen of volledig online inzetten. Via een verwijzing in het boek, is het duidelijk voor jou en de leerlingen wanneer we een labo aanbieden.

Oefenen

In het leerboek vind je bij 'Aan de slag' een basisaanbod opgaves waarmee de leerlingen de leerstof kunnen inoefenen.​ Jij bepaalt op welk moment de leerlingen met de opgaves aan de slag gaan tijdens het leerproces. Heb je het gevoel dat je leerlingen nog extra oefeningen kunnen gebruiken? Op iDiddit vind je extra online adaptieve oefenreeksen. ​

Samenvatten

De belangrijkste concepten en theorie worden verzameld in een ingevulde themasynthese. Elke themasynthese heeft ook een samenvattende kennisclip. Voor grote hoofdstukken is het namelijk niet aangewezen om tot op het einde van het thema te wachten om een synthesemoment te hebben. Daarom voorzien we soms ook een synthese op hoofdstukniveau.

Doorblader het aanbod van GENIE Biologie in graad 3

 

GENIE wil de leerlingen voorbereiden op en ondersteunen in het zelfstandig verwerken van de leerstof, met het oog op het hoger onderwijs. Er is een duidelijke leerlijn van jaar 3 tot jaar 6. We begeleiden hierbij jouw leerlingen naar het werken met een leerboek in de derde graad. GENIE Biologie maakt deel uit van de wetenschapsreeks GENIE. De reeks biedt een volledig aanbod met aparte uitgaven biologie, fysica, chemie of natuurwetenschappen in de doorstroomfinaliteit, op maat van de verschillende netten. De GENIE-reeks bouwt verder op de leerlijn wetenschappen in jaar 2 van de methode WONDER.

 

Doe je voordeel met de GENIE-reeks

 

GENIE biedt korting aan voor scholen die voor alle wetenschappen kiezen om met GENIE lesgeven in de doorstroomfinaliteit. Zowel in graad 2 als graad 3 kun je een voordeelpakket bestellen en korting ontvangen op je Comfort Pack. Meer info hierover vind je bij je educatief adviseur.

 

GENIE Biologie 5

Leerboek (incl. digitale licentie 5.1 & 5.2)

GENIE Biologie 6

Leerboek (incl. digitale licentie 6.1 & 6.2)

Waarom kiezen voor GENIE Biologie in graad 3?

 

GENIE Biologie treedt in de voetsporen van de gewaardeerde reeks BIOgenie. De wetenschappelijke diepgang en volledigheid van BIOgenie vind je terug in de nieuwe methode GENIE Biologie. GENIE Biologie biedt jou de nodige autonomie om het vak biologie volledig naar je hand te zetten. We geven je handvaten om de leerlingen actief te laten nadenken over de thema’s. Daarnaast ga je met boeiende onderzoeken en een geïntegreerde STEM-didactiek aan de slag. Omdat biologie een visueel vak is, besteden we in het materiaal extra aandacht aan sprekende foto’s, illustraties en 3D-beelden.

 

GENIE Biologie legt in de derde graad een focus op …

Visueel

Verdieping

Kwaliteit

Video

Visuele verwondering

In GENIE Biologie besteden we veel aandacht aan het visualiseren van de leerstof. We kiezen zorgvuldig straffe foto’s en maken gedetailleerde wetenschappelijke illustraties op maat van de methode. Tekst en beeld ondersteunen elkaar hierbij optimaal. We bieden online ook de blinder versies van de tekeningen aan voor je taken, toetsen of eigen presentaties voor de klas.

 

Waar het didactisch een meerwaarde is, bieden we ook 3D-beelden aan via de gratis VAN IN Plus-app. Wetenschap wordt zo heel tastbaar.

Materiaal tot 2 uur biologie per week

In de derde graad werken we enkel met een leerboek. We bieden daarbij voldoende materiaal aan voor 2 lesuren per week in graad 3. We zetten niet alleen in op verdieping van de leerstof maar voorzien ook voldoende oefenmogelijkheden, online labo’s en ondersteuning voor de leerkracht.

 

Wil je de extra uren in de derde graad (deels) vullen met extra verdieping of verbreding bij het vak biologie? Met GENIE Biologie kan dit! Jij kiest bij welke onderwerpen je verdieping en verbreding aanbiedt. Wij ondersteunen je door het nodige materiaal te voorzien om dit te doen. Digitaal en in het leerboek vind je onder andere omvangrijke weetjes waar je mee aan de slag kan, verdiepingskaders voor sterkere klassen en leerlingen…

Kwaliteit en volledigheid

BIOgenie, de vorige editie van GENIE Biologie, werd heel erg gesmaakt door leerkrachten. In GENIE Biologie mag je eenzelfde volledigheid en kwaliteit verwachten. We beantwoorden eveneens aan de grote vraag naar een toegankelijk theoretisch naslagwerk waar je als leerkracht je ding mee kunt doen. Met GENIE Biologie gaan we dus nog een stap verder om echt aan te sluiten op de noden en vragen van biologieleerkrachten van de derde graad.

 

Daarnaast zal GENIE Biologie ook digitaal een stapje verder gaan dan de gekende BIOgenie-reeks. Het is een hybride methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan. JIj hebt de vrijheid om te bepalen hoe vaak en wanneer je digitaal aan de slag gaat. Via het onlineleerplatform iDiddit kun je de methode helemaal naar je eigen hand zetten. Thema, hoofdstukken en inhouden verplaatsen, aanpassen … Zo maak je de methode eicht helemaal de jouwe. Bovendien ontbreekt een duidelijk overzicht van je leerlingen en hun vorderingen bij digitale oefeningen, opdrachten en evaluaties uiteraard niet.

Straf videomateriaal

We ondersteunen de leerlingen met verschillende soorten video’s: kennisclips waarin we voorkennis activeren of nieuwe inhouden bondig samenvatten, alsook krachtige demovideo’s van verschillende proefjes. Je kunt deze video’s inzetten om te differentiëren of om leerlingen zelfstandig de leerstof te laten verwerken.

Hybride leren

We stellen je met veel trots, én met veel plezier het vernieuwde onlineleerplatform iDiddit voor bij GENIE Biologie in graad 3. Alles wat je kent van diddit, én meer!

 

Met iDiddit heb je de ideale tool in handen om het ‘hybride lesgeven’ op jouw manier in te vullen. Van voorbereidingen en lesgeven tot evalueren en coachen, jij bepaalt zelf hoeveel, hoe vaak en hoe zelfstandig je leerlingen in iDiddit werken. In iDiddit krijg je de bouwstenen om onze methodes volledig naar je hand te zetten. Verschuif thema’s of hoofdstukken in functie van je agenda en jaarplan, voeg eigen leerinhouden toe en pas aan wat jij nodig acht.

 

De resultaten van de vele oefeningen, opdrachten en toetsen met automatische verbetering bekijk je in een handig overzicht. Zo ontdek je in een oogopslag wie waar wanneer bijsturing nodig heeft.

Lees meer over iDiddit

GENIE Nieuws

Volg je ook graag de actualiteit over wetenschap? En wil je dit graag vertalen naar je klascontext? Neem dan zeker eens een kijkje naar de video’s van GENIE Nieuws.

 

Verschillende keren per jaar nemen we de wetenschappelijke actualiteit onder de loep. Aan de hand van een video zoomen we in op interessant nieuws en linken we dit aan lesinhouden waarmee de leerlingen in de klas aan de slag gaan.

 

Ben je gebruiker van GENIE Fysica, Chemie, Biologie of Natuurwetenschappen? Dan kun je in diddit bij het tabblad ‘Materiaal’ een nieuwe rubriek ‘GENIE Nieuws’ vinden met extra lesinformatie en verwerkingsopdrachten.

Bekijk de afleveringen van GENIE Nieuws

Duidelijke teksten, mooie afbeeldingen, goede structuur, een meerwaarde zijn de verwerkingsvragen.

Leerkracht biologie

Mortsel

Complete plaatje, van mooi geïllustreerd boek met duidelijke theorie tot voldoende oefeningen (al dan niet digitaal).

Leerkracht biologie

Herentals

Klaslokaal met leerlingen, secundair onderwijs

Ontdek ook

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!