Wij, Vrouwen

Gratis didactisch dossier bij je lessen geschiedenis

Geschiedenis

Doorstroomfinaliteit, Dubbele finaliteit

Bekijk het dossier

Duik de geschiedenis in met Wij, Vrouwen

In het najaar van ’22 kon je op Canvas kijken naar ‘Wij, Vrouwen’, opnieuw een boeiende reeks die perfect past binnen het geschiedenisonderwijs van vandaag.
Aan de hand van getuigenissen en archiefbeelden wordt de evolutie van de positie van vrouwen in onze samenleving geschetst, zowel privé als in het publieke leven.

Canvas en Uitgeverij VAN IN sloegen de handen in elkaar en bieden vanaf 8 maart 2023 een gratis didactisch dossier bij de reeks aan. Het dossier bestaat uit 4 modules:

  • Debat over vrouwenrechten
  • Naoorloogse vrouwenemancipatie in de tijd gesitueerd
  • Agency bij vrouwenemancipatie (historische redeneerwijze)
  • Wij vrouwen en oral history (bronnenonderzoek)

Beleef de strijd voor vrouwenrechten van op de eerste rij

Foute verwachtingen, opvoeding, glazen plafonds, discriminatie, druk, vooroordelen of andere obstakels … Allemaal factoren die het vrouwen de voorbije decennia moeilijk hebben gemaakt om zich optimaal te ontplooien. En dat op vele, uiteenlopende vlakken: van onderwijs, werk en politiek tot opvoeding, huwelijk en gezin. Hoe was dat nu eigenlijk voor vrouwen de voorbije decennia? Hoe zijn ze daarmee omgegaan? En hoe is de situatie vandaag?
In ‘Wij, vrouwen’ brengen 18 vrouwen van alle leeftijden en standen hun verhaal, samen met politica’s, boegbeelden van de vrouwenbeweging en voormalige ‘Dolle Mina’s’. Stuk voor stuk boeiende, soms verbazingwekkende getuigenissen over hun opvoeding tot huishoudster, over hun strijd om te mogen studeren, de verovering van de mannenberoepen, seksuele taboes en mannen die het nog altijd beter denken te weten. De reeks biedt je een verrassende, maar steeds interessante blik achter de schermen van de strijd voor vrouwenrechten.

Toen mijn broer tegen mijn vader zei: "Is dat wel een goed idee om haar te laten studeren, zou ze niet beter gaan werken?" wist ik meteen dat een diploma halen de enige sleutel was tot zelfbeschikking, een eigen leven, een eigen toekomst. En ik keek daar zo naar uit!

Khadija Zamouri

Politica

Een reeks als Wij, vrouwen brengt heel mooi en historisch geduid in kaart welke stereotypen en vormen van discriminatie bestaan met betrekking tot vrouwen. Met succes. Het programma heeft de dialoog over dit thema opnieuw aangewakkerd en kon op veel bijval rekenen bij het publiek. Dat uitgeverij Van In dit kwaliteitsvolle en unieke programma nu herwerkt tot een heel bruikbaar lessenpakket voor het onderwijs, toont hoe goed we als publieke omroep onze rol kunnen spelen op vlak van educatie. De samenwerking met VAN IN geeft dit relevante verhaal een tweede leven bij een doelgroep die het anders wellicht moeilijker had bereikt

Karen Donders

directeur Publieke Opdracht bij VRT

Ontdek onze methodes geschiedenis

Sapiens

Secundair onderwijs

Geschiedenis

A-stroom, Doorstroomfinaliteit, Dubbele finaliteit

Hybride methode

Meer info

STORIAHD

Secundair onderwijs

Geschiedenis

A-stroom, Doorstroomfinaliteit, Dubbele finaliteit

Hybride methode

Meer info

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!