Een interview met Vicky Adriaensen naar aanleiding van Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag is een belangrijke dag om de aandacht te vestigen op de rechten en belangen van vrouwen over de hele wereld. Als je weet dat vrouwen 50 jaar geleden nog niet zelf hun bankzaken mochten regelen, dan zijn we er toch wel echt in een sneltrein op vooruitgegaan.

 

Een mooi moment om hierover met onze Managing Director, Vicky Adriaensen, in gesprek te gaan.

 

Vicky Adriaensen is sinds maart 2022 Managing Director van VAN IN en heeft ook eerder verschillende managementposities vervuld.

Vandaag bespreken we met haar hoe ze over vrouw zijn in leiderschap denkt en hoe ze daar ook binnen de organisatie naar kijkt.

 

Ontdek het volledige interview hieronder.

Wat is het standpunt van VAN IN over gendergelijkheid en diversiteit op de werkvloer?

 

Diversiteit en inclusie zijn belangrijk voor VAN IN en voor Sanoma Learning, de groep waartoe we behoren. We proberen dan ook steeds een zo goed mogelijke spiegel te geven van de realiteit vandaag in onze leermiddelen, taal en communicatieve uitingen. Sanoma Learning en VAN IN zetten ook op de werkvloer in op bewustwording over dit topic, door o.a. opleidingen rond  ‘unconscious bias’ te organiseren. Zo leren we hoe we die tijdens bijvoorbeeld sollicitatieprocedures geen rol laten spelen.

 

Zijn we bij VAN IN goed bezig dan?  

 

Ja, we zijn heel goed bezig op dat vlak. Er werken in onze organisatie best veel vrouwen (56%), ook in het hogere (44%) en hoogste management (41%). Dat spreekt dus voor zich, al hebben we geen bewuste strategie gehanteerd om zo veel vrouwen aan te trekken. In onze sector merken we wel dat er meer vrouwen werken in afdelingen zoals Redactie, Marketing, Klantendienst … maar in afdelingen zoals Technology zien we dat dit toch nog echt meer een mannenwereld is. Vrouwen kiezen minder snel voor die studies. Ik heb bij het rekruteren gelukkig nog nooit moeten kiezen op vlak van het gender boven de kracht van het profiel. Als er twee profielen echt even goed zijn, dan zal ik eventueel wel rekening houden met het gender omdat een positieve mix naar mijn aanvoelen altijd beter is! Dat geloof ik echt.

 

“Mijn principe is altijd:
kies de beste persoon voor de job, los van het geslacht.”

Wat is volgens jou dan de meerwaarde van een goede mix tussen mannen en vrouwen binnen teams? 

 

Er bestaat natuurlijk niet zoiets als ‘de vrouw’ of ‘de man’ maar sommige eigenschappen zie je vaker of sterker voorkomen bij mannen of vrouwen. Relativeringsvermogen bijvoorbeeld, daar vind ik mannen doorgaans sterker in, en vrouwen nemen dan misschien weer net iets sneller zaken au serieux. Te veel relativeringsvermogen kan neigen naar een gebrek aan betrokkenheid, en teveel sérieux kan leiden tot (onnodig) drama. Die twee eigenschappen houden elkaar echter heel mooi in balans. Het feit dat je dus een goede mix in je team hebt (niet alleen gender, maar ook leeftijd, cultuur …) maakt dat je van nature een betere balans krijgt in het team.

Welke initiatieven plant VAN IN specifiek voor Internationale Vrouwendag?

 

We zijn best trots om te kunnen meedelen dat Canvas ons vroeg om een didactisch dossier uit te werken bij de boeiende reeks ‘Wij, vrouwen’.

We lanceren deze lesbundel vandaag bij de geschiedenisreeks Sapiens en hopen daarmee dankzij de vele getuigenissen veel leerkrachten en leerlingen te inspireren.

 

 

 

Ontdek het didactisch dossier

 

Vind je zelf dat je als vrouw dubbel zo hard moet werken? 

 

Nee, dat gevoel heb ik niet. Ik heb in mijn loopbaan altijd heel hard gewerkt omdat ik gewoon veel passie heb voor mijn werk. Ik heb zelf altijd een grote behoefte gehad om me te bewijzen. Dat is naar mijn aanvoelen vooral versterkt door onze cultuur, en niet per se door mijn vrouw zijn. Als je vergelijkt met Nederland bijvoorbeeld, merk je echt dat we de bescheidenheid met de paplepel ingegeven hebben gekregen. “Eerst hard werken en bewijzen wat je kunt” is echt heel Vlaams. Acht jaar werken in Nederland was op dat vlak echt een eye opener voor mij. Ik voelde ook dat dat ‘imposter syndrome’ waar ik nog weleens mee worstelde, steeds meer naar de achtergrond verdween. Ook dat is trouwens iets waar in mijn beleving vrouwen doorgaans meer last van hebben dan mannen.  Een Nederlandse collega zei me ooit “You have to create your own success”. Of je nu een man of een vrouw bent. Ze komen het je niet brengen op een presenteerblaadje. Als je iets wilt, dan moet je er zelf voor gaan. You have to make it happen. En daar geloof ik echt in.

 

 

“Heb lef en vertrouwen in jezelf.”

 

 

Wat zou je de 25-jarige versie van jezelf vertellen?  

 

Ik heb bij mijn eerste leidinggevende geleerd hoe leidinggeven niet moet en me toen al voorgenomen dat ik, als ik ooit in die positie zou komen, altijd zou zorgen voor constructieve feedback. Daarna heb ik het geluk gehad alleen maar leidinggevenden te hebben die mij ongelooflijk veel vertrouwen gaven en de kans om mijn rol zelf vorm te geven, en dat  gaf me vleugels! Precies daarom wil ik ook zelf heel graag dat vertrouwen geven, omdat ik weet hoeveel impact dat kan hebben, zowel bij mannen als bij vrouwen. Wij denken als ‘bescheiden Belg’ al te gauw dat lef hebben gelijk is aan arrogant zijn, maar dat is echt niet zo. Ik ben blij met het parcours dat ik heb afgelegd en dankbaar voor alle kansen die ik gekregen heb. En niet te vergeten: ik blijf me elke dag opnieuw bewust van het geluk te hebben in een land als België geboren te zijn.

 

Waar ben je in je carrière tot nu toe het meest fier op?

 

Op de mensen bij wie ik ooit heb kunnen bijdragen om de beste versie van zichzelf te worden en die ik nu zeer succesvol in hun carrière zie evolueren. Door hen vertrouwen te geven, net zoals ik zelf heb gekregen in mijn loopbaan. Daar word ik echt heel blij van!

Wil jij deel uitmaken van Vicky's team?

Is je interesse gewekt en wil je meer weten over werken bij VAN IN?

Ben jij enthousiast om mee te werken aan het onderwijs van morgen? Dan ben je op de juiste plek beland! Wij zijn steeds op zoek naar enthousiaste en gepassioneerde collega’s met een hart voor onderwijs.

 

Werken bij VAN IN