Iedereen wint: 4 x differentiëren in Bingel

We weten het allemaal: leerlingen op hun eigen niveau laten werken met aangepaste leerstof is belangrijk. Maar hoe pak je dat aan in een grote klas? Met deze tips help je leerlingen met moeilijkheden in een handomdraai! 

1. Gebruik de automatische differentiatie

In Bingel is een automatische differentiatie ingebouwd. Laat je je leerlingen oefenen in Bingel, dan zet je ze automatisch gedifferentieerd aan het werk. 

Het platform past zich aan het niveau van elke leerling aan. Als het goed gaat, krijgen ze moeilijkere opdrachten. Gaat het wat minder? Dan krijgen ze eenvoudigere opdrachten. Zo heeft iedereen de kans om uitgebreid te oefenen rond hetzelfde onderwerp of onderdeel. 

Tijdens het oefenen verschijnen er tips en feedback. Bij een fout antwoord verschijnt een instructiefilmpje met extra uitleg én krijgt de leerling een herkansing.

Oefenniveau checken Wat als een leerling over de hele lijn rood scoort?

2. Zet taken op maat klaar

In Bingel bepaal je zelf voor welke leerlingen je een taak klaarzet. Ook hierin kan je differentiëren. 

Het samenstellen van een taak is eenvoudig via Bingel. Je selecteert de opdrachten die je aan een taak wil toevoegen en kiest de leerlingen voor wie je de taak wil samenstellen. Bij de recente leermiddelen Reken Maar!, IJsbrekers, ‘ik lees met hup en aap’ en Talent kan je ook instructiefilmpjes toevoegen aan de taak. Zo kunnen de leerlingen de leerstof voor, tijdens of na het oefenen nog eens rustig (her)bekijken.  


TIP
: in het Bingeldashboard zie je hoe de kinderen het ervan afbrachten. Als uit de resultaten blijkt dat een leerling nog wat extra oefening nodig heeft, kan je de oefenreeks meteen vanuit het venster Bingelresultaten als herhalingstaak klaarzetten. 

Taak klaarzetten Taak klaarzetten met instructiefilmpje

3. Pas het Bingeleiland aan

Zorg voor meer focus tijdens het oefenen op Bingel. Zet hoofdstukken en leermiddelen die je niet gebruikt uit. Zo werkt je klas aan de juiste oefeningen en verliezen ze geen tijd.  

Voor leerlingen die een individueel aangepast curriculum (IAC) volgen, kan het nodig zijn om opdrachten van andere leerjaren aan te bieden. Voeg voor hen een leermiddel van een ander leerjaar toe zodat zij op hun maat kunnen oefenen.  

Dat bespaart jou heel wat tijd: ze oefenen op hun niveau zonder dat je een taak moet klaarzetten.

Eiland aanpassen

4. Gericht oefenen? Gebruik de kant-en-klare mogelijkheden

Beschik je over een Bingel Max-licentie bij jouw leermiddel, dan kan je gepersonaliseerde differentiatievoorstellen gebruiken. 

Voor opdrachten bij de lessen, huiswerk of als voorbereiding op de toets stel je vanuit de module “differentiëren en oefenen” oefenbundels of Bingeltaken op maat samen bij een specifiek hoofdstuk.

Na het ingeven van de toetsresultaten in de module “toetsen, remediëren en verrijken” stelt Bingel zelf een kant-en-klaar remediërings- en verrijkingsvoorstel voor elke leerling voor. Je kan dit zelf nog aanpassen als je wil, en klaarzetten als Bingeltaak of afprinten als oefenbundel.

Oefeningen op maat samenstellen Kant-en-klare voorstellen gebruiken